PAPI E MAMI NA BIJOGO

1984  kom så mina föräldrar hit för att besöka mig och min verksamhet här i arkipelagen. Det blev deras livs resa. Redan första natten i Bissau skedde en jordbävning med epicentrum i gamla franska guinea, Guine Conacry. Den natten slog det i dörrarna, sängen studsade på golvet, väggen sprack och bjälklaget gungade, men mina uttröttade föräldrar sov som stockar.

Den 24 december, på natten, anlände vi till min hemö Bubaque, satte oss på den härliga verandan till mitt kubanska cementhus, huset som ännu står kvar, medan den ene efter den andre bijagoen, svartare än natten , dök upp med sina kalebasser, fyllda med nytappat palmvin, för att på detta sätt välkomna mina föräldrar, föräldrarna till Ulfo.

Senare undrade pappa om det fanns möjlighet att köpa lite rödvin att bjuda tillbaka med, så jag stolpade iväg till den sjabbiga affären, blev där införd bakvägen till ett jättelikt oljefat , fyllt med portugisiskt rödvin, fick så en 10-liters hink upp till randen fylld med den ädla  drycken . Med min skvimpande hink styrde jag i beckmörkret åter kosan till verandan och de förväntansfulla föräldrarna med nu med endast 9 liter kvar, eftersom den tionde litern vattnat den torra röda stigen, i den svarta natten. ” jodå jag fick tag i lite pappa , skål för julen, den tropiska julen”. Papi och Mami på Bubaque

Det här inlägget postades i Guinea Bissau - Bijagos arkipelagen. Bokmärk permalänken.

En kommentar till PAPI E MAMI NA BIJOGO

  1. Mikael Kristersson skriver:

    Fantastiskt historia och härliga bilder Ulfo!

Kommentera

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.