EN CHIGINDURU TILL

Det här inlägget postades i Guinea Bissau - Bijagos arkipelagen. Bokmärk permalänken.

2 kommentarer till EN CHIGINDURU TILL

  1. NIklas Lehmann skriver:

    Mums, en Joquindur! (Joaquim Doido = den tokige Joakim) Min första fångade min fru (en Balanta/Mandjaco) och lagade till just när vi bodde på Bubaque, på verandan av prefabhuset under det stora poilao-trädet (vi hade plåttak och när palmoljeträdens frukter var mogna kunde man inte sova på natten för gamarna som satt och sket ut palmoljefrukternas kärnor från grenarna 50 meter ovanför plåttaket… Nåväl, ”råttan” smakade utmärkt halstrad, med ris och VP (palmvin). Just denna typ av rör-råtta (Cane Rat) är lite speciell: http://people.wku.edu/charles.smith/faunmaps/Thryonomyidae.htm
    Här i Mocambique kallas dom i söder för ”Vondo” och det finns ett projekt i mellersta Mocambique där man lär folk föda upp dom så att man inte ska behöva bränna ner halva skogen för att tvinga ut, och fånga, dom. Bra ide. Man har försökt att föda upp dom kommerciellt i väst- och centralafrika, men det blir inte lönsamt, andra djur ger mer kött per kilo foder. Tur för dom, som inte är råttor i vanlig bemärkelse utan mera marsvinstypaktiga, även i smaken. Min svåger föder upp marsvin som vi grillar och mumsar på under söndagseftermiddager, med pilsner. Efter mer än 30 år i Afrika, och i egenskap av mocambikansk medborgare, så får man lov att bära sig åt på det viset.

  2. Björn skriver:

    Den skall väl avnjutas med sås gjord på fickljummet rakvatten och smörsvängd svartrot eller marinerade babiantestiklar. Pilsner. Eller vid högtidiga tillfällen en väldekanterad Chateau Migraine.

Kommentera

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.