VINHO DI PALMA

N´bai a mato kom så sticker vi ut i djungeln. På små små stigar vandrar vi långt och länge kors och tvärs, bijagoerna hittar som hundar, detta naturfolk med sin nedärvda förmåga. Maton, djungeln, är bedövande vacker i sitt i mjukt gröna ljus som sipprar ner bland de väldiga heliga träden, som inte får kapas, bara tillbedjas. Allt detta sköna är mixat med de fantastiska oljepalmerna som är ledfyren och livsnerven i Bijagoernas liv.

Oljepalmen används till allt, två slags matoljor, den röda, chabeu och den neutralt färgade Sitin, sk palmolja. Vidare används palmbladen till att tillverka snören, bastmattor, takbetäckning, till klätterbälten i oljepalmen själv och sist, men inte minst, till att tappa saven på palmen, PALMVINET, Vinho di palma,

Palmvinet tappas uppe i kronan på palmen, genom att man bokstavligen springer uppför stammen 20 meter. Om man ramlar är det slut. Det görs med en ofattbar balans och skicklighet. Man tillverkar sitt eget bälte av palmblad. Man får inte låna ut sitt bälte med tanke på att man faktiskt kan ramla, när man lutar sig bakåt med hela kroppstyngden. Om någon ramlar måste det vara med eget bälte.

Vi letar oss fram i det mjuka behagliga ljuset bland massor av fågel och fjärilar och ödlor och en del andra kryp och plötsligt sitter där mitt i allt detta sköna en grupp Regulos (byäldste) och en del andra män och väntar på sin mig, Ulfo. Bim li sinta, kom hit och sitt med oss. Direkt på marken. Jag är på Grandesa, mitt i djungeln, bland dessa naturmänniskor. Palmvinet kommer bokstavligen direkt från palmkronan till munnen. Vi dricker, pratar och trivs, som en djungelns pub, men med speciell inbjudan. Vi dricker oljepalmens sav, den dagliga gudabenådade drycken, där första klunken alltid offras till trädet självt som skänkt det. Det du herr missionär är något att ta i och bekämpa eller hur? Traditionen lever vidare ändå och den betyder allt för ett naturfolks fortlevnad, i det underbara mjuka ljuset i djungeln på Canhabaque. Vinho di palma

Vi hörs Ulfo

Det här inlägget postades i Guinea Bissau - Bijagos arkipelagen. Bokmärk permalänken.

Kommentera

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.