MISSIONARER

Min dator fungerar inte langre sa jag gor ett forsok pa en portugisisk. Nar jag forsta gangen satte foten pa Bubaque, hade jag vissa problem med att det oavbrutet knackade pa dorren och begardes socker, batterier eller medicin mot ogoninflammationer osv. Aldrig en lugn stund: Dag efter dag, kvall efter kvall och jag med mitt vasterlandska daliga samvete over att tillhora de rika europeerna. Till slut borjade mina lager sina, sa jag promenerade desperat till missao catolica och padre Luigi for att be om rad. Han sade da: Ulfo sag nej. Tre ord. Nar jag sa atervant till mitt lilla hus kom sa knackningarna igang som vanligt, sa jag oppnade och sade till min stora overraskning faktiskt NEJ. Detta spred sig tydligen som en lopeld eftersom det darefter aldrig mer hande att nogon knackade och begarde saker fran mig.

Nu nar jag idag atervant hit konstaterar jag att missionarerna spritt sig till fler oar. Evangelistiska, protestantiska och katolska missionerna konkurrerar om obefolkningens sjalar, dessa vildars sjalar. Bijagofolket med sin , tro mig, underbara naturreligion, sk animism. men enligt andra: vildar. Missionen fortranger pa detta satt sakta befolkningens egen tro och darmed kultur, och Bijagos kulturen ar unik enligt alla antropologer. Det ar sorgligt att se, mycket sorgligt.

For 25 ar sedan nar jag var pa jakt med ovannamnda nagot udda missionar tog han mig lite avsides och forklarade i fortroende att han egentligen foredrog Bijagokulturens religion fore sin egen katolska lara, men bad mig samtidigt att inte beratta detta for nagon annan eftersom han da skulle forlora sitt 10 ariga kontrakt.

Sa igar sag jag honom igen, padre Luigi fran Italia. Det var har pa radio bijagos, som han sjalv skapat. Han har nu gatt igenom Bijagosfolkets initiationsriter pa 3 manader och har darmed salt sin sjal till den animistiska verkligheten och jag beundrar honom for det

Vi hors Ulfo

Det här inlägget postades i Guinea Bissau - Bijagos arkipelagen. Bokmärk permalänken.

11 kommentarer till MISSIONARER

 1. Häftigt och intressant, jag är också en fundamentalistisk animist – tror jag.

 2. PS Min älskade mona hoppa mellan gudar och religiösa behov allt efter stundens krav. DS

 3. Carina o Bosse skriver:

  Hej hej! Det måste vara en fantastisk upplevelse att möta sina vänner igen efter så lång tid? Att kontakterna finns kvar. Och omvända missionärer. Fast vår upplevelse är att hos just katolska präster sitter övertygelsen löst. Vi har druckit öl med dem i Kongo och dessa präster fixade också vårt visum, som hade gått ut, och som inte ambassaden i Kinshasa kunde ordna. Men visst är missionärerna kolonialismens spjutspets. Även om det finns undantag. Som din kompis?

 4. Christer Jonson skriver:

  Ulfo
  Möte Carina på söndagspromenaden, hon tipsade om dina sidor.
  Du är en fin förmedlare av livet och dina levande beskrivningar om människor och natur och dina tankar från det västerländska horisonten.
  Vi här hemma springer runt i vårt hjul och längtar till vår ljuset och att livet skall gestalta sig på ett annat sätt.
  Kram och lycka till med din resa.
  Christer

 5. Amanda och Robin skriver:

  Vad har hänt med datorn?
  Spännande berättelser!

  • admin skriver:

   Kära ni ingenting har hänt med min dator bara att den inte gick att få internetkontakt med förra gången. Tack och lov går den igen. Sånt händer i Afrika kram Ulf

Kommentera

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.