BARA SÅ UNDERBART

Jag bor för tillfället mycket enkelt, hos Titi, en vänlig, intelligent senegales, som erbjuder ett oerhört enkelt boende. Jag är den enda gästen, men han bekymrar sig inte över det och inte jag heller. Kostnad, 50 kr per natt med frukost, precis vid havet mellan dessa gröna djungelklädda öar, med sina gyllengula sandstränder.

Till skillnad mot förr finns här numera några små enkla restauranger. Bara en sorts mat, nämligen nyfångad fisk med underbart gott ris lagat i lime och röd chili. kostnad 7 spänn. Den som vill får en öl eller ett glas vin för samma pris. Bara så underbart.

Igår paddlade jag med en smått galen spanjor, 59 år, från Mallorca, som har bott i Afrika massor av år. Utan lite galenskap kommer man ingen vart, så han passar mig som handsken. Vi tog oss till en grannö för lite äventyr, och kom där att njuta av palmvin, apbröd (frukter från Baobabträden), lite kladdig chabeo ,en röd men god och nyttig gegga från oljepalmen, en lång promenad i djungeln, med massor av fågel, fjärilar och stora spindlar. Mina skor från pajade så jag bytte till barfota. Bara så underbart.

Så i morse när jag satt med Titi och Jaime på en liten frukost i soluppgången, med örnar och en typ av glada seglande över huvudena, stod hon bara där helt plötsligt, utan ett ljud. Typiskt Bijagoerna. Maimuna, som en gång mer eller mindre föddes i min närvaro, så söt i sin naturliga blygsel, dotter till  mina bästa vänner här i Bijagos-arkipelagen, nämligen Magido och Odenta, från byn Ban på den mest traditionella ön i västafrika vågar jag påstå, Canhabaque. Då förstod jag att alla som behöver veta nu känner till min ankomst. Efter några kindpussar och tårar förklarade hon, att nu kommer snart Canhabaque- folket och hämtar hem mig som hon sa. Därmed är snart mina största visioner inför denna resa uppfyllda. Bara så underbart.

vi hörs Ulfo


Det här inlägget postades i Guinea Bissau - Bijagos arkipelagen. Bokmärk permalänken.

15 kommentarer till BARA SÅ UNDERBART

 1. Nils skriver:

  50 kr per natt låter överkomligt! Vad är det för frukost som bjuds?

 2. Carina o Bosse skriver:

  Men Ulfo! Vilken ömsesidig glädje!! Tag på dej ett par ordentliga skor som inte faller sönder i första taget och följ med. Vi följer med spänning fortsättningen på denna antropologiska resa.

 3. Kerstin Ostwald skriver:

  Hälsa Odenta! Jag tror hon kommer ihåg mig, och kommer ihåg det paket jag skickade.
  Fråga henne vad det stod för meddelande i paketet.
  Men nu åker du tillbaka till Bissau. Och äter en ny härlig middag innan du kan fara till-baka till Bijago.

  • admin skriver:

   det finns härliga middagar överallt för en spottstyver. Odenta är vad jag förstår sjuk och är här i Bissau och Lisa bor på Canhabaque och har 2 barn. Jag får se om några dagar. Lyckades fixa pengar efter många problem, och nästan var på väg till Zingenjour i södra Senegal för att fixa stålar

 4. Ivan följer din resa med intresse, skulle så gärna göra det samma säger han

  • admin skriver:

   detta är fantastiskt, en märklig blandning av intryck och upplevelser, som jag på detta minimala sätt försöker förmedla. Problemet kan vara tillgång till internet och möjligheter att ladda grejorna. Hittills det ju funkat någorlunda

 5. Margareta Garpe skriver:

  Roligt att följa din fotspår härifrån Prenzlauer.

Kommentera

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.